četrtek, november 10, 2005

Trichopoda


Muha goseničarka- Trichopoda sp. na listu kakija
Red/ordo: Dvokrilci/Diptera
Družina/familia : muhe goseničarke/Tachinidae
Rod/genus: Trichopoda
Vrsta/species: ??? (pennipes ali giacomelii)


Domovina te muhe goseničarke je Amerika, vendar so jo v 90h letih zanesli tudi v Evropo (Italija), in sedaj jo lahko srečamo tudi v Istri.
Odrasla muha je velika približno toliko kot hišne muhe (9-12mm) z oranžnim zadkom, črno žametasto glavo in oprsjem. Značilna je vrsta črnih resic na zadnjih nogah. Krila so temno obarvana.
Samice ležejo eno ali več majhnih belo sivih jajčec na površino telesa ličink in odraslih listnih stenic. V Evropo so jo zanesli predvsem za omejevanje populacij zelene smrdljivke (Nezara viridula) , ki je tudi pri nas pogost škodljivec od obale pa do Kraškega roba, kje dela škodo predvsem na poljih fižola, krompirja, paradižnika in paprike pa tudi v nasadih breskev in citrusov.
Iz jajčeca, odloženega na površino telesa stenice, se razvije žerka, ki se takoj zavrta v telo stenice in živi v stenici kot notranji parazit. V gostitelju preživi le ena sama žerka goseničarke, ki v gostitelju prezimi in si šele spomladi prevrta izhod na prostost, pri čemer stenica pogine, žerka pa se v zemlji zabubi. Iz bube se v pozni pomladi ali zgodnjem poletju izležejo odrasle muhe goseničarke.

Posneto 05. novembra 2005 v Istri (Dajla)


Trichopoda pennipes na listu kakija 21.10.2006 Muha vzgojena iz ličinke, ki je notranji parazit listne stenice Nezara viridulaJajčeca goseničarke na listni stenici, iz katerih se razvijejo ličinke-žerke, ki kot endoparaziti živijo v listni stenici.
buba goseničarke Trichopoda pennipes
Posted by Picasa

3 komentarji:

lm pravi ...

Trichopoda, slikana v Istri je po vsej verjetnosti T.pennipes.
Sodeč po razpravi na forumu: http://www.diptera.info

jordan shoes pravi ...

Very good!

nylon fishing net pravi ...

I think I come to the right place, because for a long time do not see such a good thing the!
Farming Net